Berinchuijsen: verschil tussen versies
(Pagina aangemaakt: De naam '''Berinchuijsen''' is een topniem, dat verwijst naar het '''Hauss Bruninckhaussen''' ('''Berninghausen, Bernynckhusen, Bruningkhausen'''), tegenwoordig gespeld als '''Sch...) |
(geen verschil)
|
Versie van 29 apr 2012 om 11:15
De naam Berinchuijsen is een topniem, dat verwijst naar het Hauss Bruninckhaussen (Berninghausen, Bernynckhusen, Bruningkhausen), tegenwoordig gespeld als Schloss Brünninghausen.
Geschiedenis
De familie Nordkerke liet in het jaar 1300 een Waterburgt oprichten. Vanaf 1483 leefde hier de familie van Romberg. Naast het eigenlijke slot behoorden talrijke Kotten en Hoeven in Barop, Hacheney, Wellinghofen, Kleinholthausen en Lücklemberg tot het bezit. Ook omvangrijke bossen op de noordflanken van het Ardeygebergte behoorden tot Slot Brünninghausen.
In het jaar 1681 liet Conrad Philipp von Romberg de burcht vernieuwen en het Torengebouw oprichten. Bij het slot behoort een Slotpark, het huidige Rombergpark, dat is aangelegd als een Engelse Landschapstuin.
In de 19e eeuw bezaten de Rombergs vele mijnen in het Roergebied. Bekend werd het Slot Brünnighausen als woonplaats van de Baron Gisbert IIe van Romberg Lebemanss (1839-1897), die als voorbeeld voor het romanspersonage Dolle Bomberg geldt. Door familieleden werd hem een proces aangedaan wegens dronkenschap en spilzucht. Tijdens de Duits-Franse oorlog van 1870-1871 werd in Brünninghausen een Lazaret voor gewonden van de oorlog ingericht.
Clemens von Romberg-Brünninghausen (1863–1923) verhuisde in 1904 naar Schloss Buldern te Buldern in Westfalen. Als gevolg daarvan stond het huis leeg en te koop. De stad Dortmund verwierf in 1927 het in bezit van Gisbert IIIe von Romberg (1888-1952). In de tweede Wereldoorlog werd het Slot vernietigd door een bomaanval in 1945 op het Hoesch-terrein. De gracht werd met puin gevuld, terwijl stenen van de muren van het slot in de dierentuin zijn hergebruikt.
bron: Wikipedia.de (http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Brünninghausen)